Vrecový zber smetia

Len nedávno som sa dozvedel, že aj Rusovce sa od septembra zapoja do vrecového zberu triedeného odpadu z domácností. Mne osobne sa to nepáči a viackrát som na to upozorňoval na našom miestnom, i na mestskom zastupiteľstve.

Vec sa má tak, že na vrecový zber nevidím dôvod. Spoločnosť OLO a.s., ktorá má ročne miliónové zisky (tento rok 1,5 milióna EUR), a tie majú byť investované späť do odpadového hospodárstva, by nemohla aspoň do rodinných domov kúpiť potrebné nádoby na triedený odpad? Namiesto toho budeme mať vrecia, ktoré sa nám budú povaľovať na zemi. Viacerí z nás majú doma psov či mačky, iní nemajú garáž či záhradný domček, kam by sa dali vrecia zavesiť. Už keď sa spúšťal pilotný program vrecového zberu vo vybraných siedmich mestských častiach, upozorňoval som na to, že k tým vreciam by sme mali dostať aspoň nejaké držiaky či vešiaky na stenu, aby sme nemali smeti pováľané po zemi či rozfúkané po dvore.

Vlastné nádoby sú efektívnejšie

Tiež som upozornil na fakt, že viacerí Ru- sovčania majú už roky nakúpené vlastné nádoby na triedený odpad a pre týchto jednotlivcov chodí samostatné zberné auto. A isto nie iba do Rusoviec. Žiaľ,

kompetentní mi vtedy nevedeli povedať, či sa tieto nádoby budú rušiť a rozdajú sa namiesto nich vrecia. Dobrá správa je, že pán primátor na ostatnom mestskom zastupiteľstve uznal môj argument a zvažuje možnosť zaviesť aj nádoby na triedený odpad do rodinných domov. V tejto chvíli ešte nepoznáme presné pravidlá pre zber

triedeného odpadu v nádobách. Vieme len, že vrecový zber je navrhovaný v 120 litrových vreciach, so zberom jeden raz za mesiac, čo je podľa mňa nedostačujúce. Tejto téme sa budem aj naďalej pozorne venovať a budem sa snažiť nájsť to najlepšie riešenie pre Rusovčanov. Som si istý, že si zaslúžime mať aspoň možnosť výberu.

Takto vyzerá vrecový zber v praxi, napríklad v Starom Meste, ktoré ho spustilo medzi prvými mestskými časťami..

Prejsť na začiatok